Weight gainer guiden: Effektiv muskelopbygning med de bedste gainers?

En af de vigtigste ting man skal have på plads, når man vil igang med at øge sin muskelmasse, er at spise nok. Faktisk spise mere, end hvad man har brug for for at komme i kalorieoverskud. Men det er ikke altid lige let at få kalorierne ned. Især, hvis man lige er begyndt at træne. Her kan weight gainers være et glimrende supplement til kosten, hvis man har svært ved at presse de sidste kalorier ned.

Hvad er weight gainers?

Weight gainer er en blanding af kulhydrater og protein. Formålet er, i al sin enkelhed, at få flere kalorier ned i skrutten, samtidig med at man også får protein. Den praktiske fordel ved weight gainers er, at man indtager det i flydende form gennem en shake, hvilket for nogen gør det nemmere at indtage end almindelig kost.

Før, under eller efter træning – hvornår skal man drikke sin weight gainer?

Et spørgsmål der ofte går igen er, hvornår man skal drikke sin weight gainer shake. Et godt tidspunkt at drikke sin weight gainer på er efter træningen. Årsagen er, at det er er godt for muskelvæksten og anabolismen at fylde glykogenlagrene op umiddelbart efter træningen (30-60 minutter efter træning). Hvis du ikke skal træne en af dagene, kan du tage weight gainer shaken på et vilkårligt tidspunkt.

[su_box title=”Bedste weight gainer til muskelopbygning er?” box_color=”#e67d0c”]

Det, som man kan måle kvaliteten på weight gainers på, er to ting:

  • Kvaliteten af protein i weight gaineren
  • Mængden af sukker (de hurtige kulhydrater)

Ud fra de parametre er weight gaineren fra Bodylab til 165,- DKK den mest anbefalingsværdige på markedet. Kvaliteten af protein er høj, men der hvor weight gaineren halter er ved mængden af sukker. Den indeholder 26 gram sukker, hvilket ikke som sådan et problem, hvis du blot holder det til én weight gainer om dagen. Derudover har de også lavet en sundere – men ganske vist lidt dyrere – weight gainer med reduceret sukkerindhold, hvis du vil skære ned på sukkeret.

[/su_box]

Weight gainer bivirkninger

Weight gainer har ingen bivirkninger og er 100% uskadeligt. Man skal dog være opmærksom på, at weight gainer er et supplement til kosten og altså ikke en erstatning. I det lange løb er weight gainers ikke særlig sunde, hvis det erstatter en stor del af din kost, og du opnår heller ikke særlig gode resultater, hvis du erstatter store dele af kosten med weight gainers. En weight gainer om dagen er rigeligt.

Er weight gainers usunde?

Modsat mange andre fitnessblogs på nettet, forsøger vi at være 100% ærlige. Og sandheden er, at weight gainers ikke som sådan er sunde. De indeholder meget sukker og mange hurtige kulhydrater (26 gram sukker per 100 gram). Til gengæld er det et godt supplement til kosten, hvis du har svært ved at optage alle de kalorier, du har brug for for at vokse.

Sunde alternativer til weight gainers

Når vi i ovenfor konkluderede, at weight gainers med sine 26 gram sukker per 100 gram i hvert fald ikke er sunde, ville det næsten være uforskammet, hvis jeg ikke også præsenterede et par alternativer til weight gainers. Kalorieindholdet samt fordelingen for en typisk shake, 100 gram weight gainer, ser sådan ud: 395 kcal. med 59 gram protein, 32 gram kulhydrater og 3 gram fedt. Med det in mente kan vi finde nogle sunde alternativer:

40 gram proteinpulver og 2 bananer

40 gram proteinpulver giver 160 kcal. med 31 g protein, 3 g fedt og 2 g kulhydrater. 1 mellemstor banan (160 g) giver 86 kcal. med 1 g protein, 0,3 g fedt og 20 g kulhydrater (fra gratiskalorietabel.dk). Samlet for 40 g proteinpulver og 2 bananer:

  • 332 kcal.
  • 34 g protein
  • 4 g fedt
  • 42 g kulhydrater

Vi rammer her lidt ved siden af hvad angår mængden af protein, som for 100 g weight gainer er lidt højere. Til gengæld er det dejlig nemt at have en shake med proteinpulver og 2 bananer med i træningstasken, og bananer giver sundere hurtige kulhydrater end den sukker, der er at finde i weight gainers.

1 dåse tun i vand og 2 bananer

1 dåse tun i vand (185 g) giver 207 kcal. med 47 g protein, 2 g fedt og 0 g kulhydrater. 1 mellemstor banan (160 g) giver 86 kcal. med 1 g protein, 0,3 g fedt og 20 g kulhydrater. Samlet for 1 dåse tun i vand og 2 bananer giver det:

  • 379,2 kcal.
  • 50 g protein
  • 1,6 g fedt
  • 40 g kulhydrater

Det er mindre praktisk at spise dåsetun i omklædningslokalet, men ikke desto mindre får du et rigtig fornuftigt (og bedre) alternativ til den almindelige weight gainer her.

Weight gainer vs proteinpulver – hvad er bedst?

Når man står ved valget mellem weight gainer eller proteinpulver, kan det selvfølgelig være nærliggende at spørge sig selv, hvad der er mest gavnligt for muskelopbygningen. Svaret er, at det afhænger af, hvad du har brug for. Hvis du har svært ved generelt at spise alle de kalorier, du skal bruge for at være i et kalorieoverskud (og dermed muskelopbygning), er weight gainers et fornuftigt supplement til kosten. Hvis du omvendt har svært ved at få alle de proteiner gennem kosten, du har brug for, er proteinpulver et godt kosttilskud. Du kan også læse vores guide om proteinpulver.