Proteinpulver og vægttab: Derfor kan man ikke tabe sig af proteinpulver

Protein er i høj kurs i disse kulhydratforskrækkede tider. Derfor kan mange måske fejlagtigt gå med den opfattelse, at det er bedre at spise protein (og proteinpulver) end kulhydrater under ens vægttab. Det er ikke nødvendigvis tilfældet, og vi forklarer her hvorfor.

Formlen for vægttab – du kan godt tage på af sund mad

Det er vigtigt at forstå, at man ikke nødvendigvis taber sig af sund mad. Det hele handler om ens daglige indtag af kalorier. Er man i kalorieoverskud – så tager man på. Er man i kalorieunderskud – så taber man sig. Er man på ens ligevægtsindtag – så holder man vægten.

Grunden til, at mange har fået den forfejlede opfattelse, at man kan tabe sig af sund mad, er, at sund mad typisk har et lavt kalorieindhold. Fødevarer som gulerødder, salat og dåsetun mætter meget i forhold til deres kalorieindhold i modsætning til chokolade, mayonnaise og pizza. Men man kan, teoretisk set godt tage på af gulerødder, salat og dåsetun, hvis man spiser flere kalorier af det end ens ligevægtsindtag. I praksis vil det dog være en særdeles svær opgave at komme i kalorieoverskud af gulerødder:

[su_list icon=”icon: arrow-circle-right” icon_color=”#e67d0c”]

  • For at spise 3500 kalorier af gulerødder, skal man spise 9,72 kg gulerødder
  • For at spise 3500 kalorier af mælkechokolade, skal man kun spise 654 gram mælkechokolade

[/su_list]

Pointen er, at det er en fejlslutning at tro, at man taber sig af at spise (mere) sund mad. Sund mad kan give en større mæthed i forhold til kalorieindholdet. Men man taber sig ikke af sund mad, for i sidste ende er det kun et spørgsmål om man er i kalorieoverskud eller -underskud.

Derfor taber man sig ikke af proteinpulver

Med ovenstående forklaring giver det måske mening, hvorfor man ikke kan sige, at man taber sig af proteinpulver. For proteinpulver indeholder, ligesom alle andre fødevarer, kalorier, og derfor kan man i princippet tage fedt på af proteinpulver, hvis man i forvejen er i tilstrækkelig højt kalorieoverskud. Du kan prøve vores kalorieberegner her, og se hvor mange kalorier du skal holde dig under for at tabe dig.

Proteinpulver under vægttab – kan det anbefales?

Selv om man per se ikke taber sig af proteinpulver, kan proteinpulver i nogle henseender godt være anbefalingsværdigt under et vægttab.

Bevar muskelmassen: proteinpulver under vægttab kan anbefales når..

Du har opbygget en muskelmasse gennem et bulk, som du gerne vil bevare. Protein (deraf proteinpulver) er muskelbevarende under et kalorieunderskud (vægttab), og det kan således anbefales, hvis du ønsker at bevare en muskelmasse. Man er særligt udsat for at tabe muskelmasse under et vægttab, fordi kroppen leder efter energikilder (både fedt- og muskelmasse) til at substituere energiunderskuddet. Få en uddybende forklaring på proteinpulver og den muskelbevarende effekt her.

Proteinpulver under vægttab kan ikke anbefales når..

Hvis du ikke har noget særligt behov for at bevare muskelmasse, og du i forvejen har svært ved at holde dig til et underskud af kalorier, kan proteinpulver, efter min erfaring, ikke anbefales. Min erfaring er, at proteinpulver (ligesom al anden slankepulver i øvrigt) ikke mætter særlig meget, og det er nok det man har aller mest brug for, når man er under et vægttab: mad der giver en stor mæthedsfølelse i forhold til kalorieindhold.