Muskelopbygning på budget: 4 tips til den billige vej til større muskler for studerende

Muskelopbygning og styrketræning generelt kan være en bekostelig affære: fitnessabonnement, proteinrig og sund kost, de rigtige kosttilskud og eventuelt udstyr. Og lever man på et stramt SU-budget, kan det måske være svært at få det hele til at hænge sammen. Derfor har vi samlet 5 tips til muskelopbygning på budget.

1. Du behøver kun ét kosttilskud

Uanset hvad man muligvis måtte læse på nettet, behøver man basalt set kun et kosttilskud, hvis man i forvejen spiser en proteinrig og sund kost. Det kosttilskud hedder kreatin. Og hvorfor er det det eneste kosttilskud, man behøver? Det er der flere grunde til:

  • Du får ikke den optimale mængde kreatin gennem kosten: De fleste kosttilskud som f.eks. proteinpulver, fiskeolie, BCAA mv. behøver man i virkeligheden ikke, hvis man spiser en sund, varieret og proteinrig kost. Men man får som regel ikke dækket den optimale mængde kreatin gennem kosten – uanset hvor sund den kost måtte være.
  • Fremgang i muskelmassen på 20-30%: Studier har vist, at kreatin kan hjælpe en med yderligere 20-30% ekstra muskelmasse. Det vil sige, at hvis du tager 1 kg muskelmasse på, vil du tage yderligere 200-300 gram muskelmasse på med hjælp fra kreatinen.
  • Kreatin er billigt: Du behøver kun 3-5 gram kreatin om dagen, og man kan købe en 400 g bøtte kreatin for lidt over 100 kroner.

Du behøver altså ikke andre kosttilskud end det billige kreatin. Du kan læse hele vores guide om kreatin.

2. Køb frostvarer

Når det kommer til grøntsager, får man præcis den samme næring og vitaminer fra friske grøntsager som frosne grøntsager. Frosne grøntsager er typisk billigere end friske grøntsager og holder sig selvsagt længere. Køb derfor frosne grøntsager i stedet for friske – så sparer du penge og undgår madspild.

3. Mealprep dine måltider

At “mealpreppe” (dvs. forberede flere måltider til resten af ugen) sparer dig ikke kun for penge men også tid. Når du køber stort ind til flere måltider til resten af ugen, sparer man typisk penge, fordi man køber i mængde og således opnår en mængderabat. Der findes et hav af videoguides derude til at mealpreppe. Jeg er især vild med Youtube-kanalen Fit Couple Cooks. Se f.eks. nedenstående video:

4. Spis de billige proteinkilder

Man behøver ikke at leve af dyrt kød for at få dækket sit proteinbehov for større muskler. Vi har samlet en liste med de 23 billigste proteinkilder. F.eks. er prisen per protein for grønne linser kun 0,14 kroner – sammenlignet med cashewnødder som koster 2,7 kroner per protein, sparer man mange penge, hvis man går efter de billige proteinkilder.